Miten koiran persoonallisuutta voi arvioida?

 


Miten koiran persoonallisuutta voi arvioida?


Koiran persoonallisuutta eli koiran luonteenpiirteitä ja käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa voidaan arvioida eri menetelmin. Tutkijat ovat kehittäneet arviointeihin kyselylomakkeita tai testipaketteja.

Koiralle on asetettu kyselyissä usein ns. ei-toivottujen käyttäytymispiirteiden kuten arkuuden impulsiivisuuden tai keskittymiskyvyttömyyden arviointia. Mutta onko arkuus tai herkkyys ei-toivottu piirre? Onhan arkuus ja herkkyys myös inhimillinen piirre enkä miellä sitä huonoksi asiaksi.

Koirien luonnetestissä koiran luonnetta arvioidaan eri osa-alueen kuten toimintakyky, terävyys, puolustushalu, taisteluhalu, hermorakenne, temperamentti, kovuus, luokse päästävyys, laukausvarmuus ja leikkimielisyys perusteella. Koirani luonne on kuitenkin paljon enemmän kuin nämä osa-alueet kertovat.


Koiran persoonallisuuden muokkaamisesta sananen

En halua muokata koirani persoonallisuutta sen enemmän kuin koiranikin muokkaa omaa persoonallisuuttani yhteisessä vuorovaikutuksessamme.

Koiran persoonallisuus muokkautuu sen elinolosuhteissa, kokemuksissa ja koulutuksessa.

Varhainen sosiaalistaminen auttaa koiraa tutustumaan erilaisiin ihmisiin, koiriin, eläimiin ja tilanteisiin. Anna koiran tutustua uusiin asioihin omaan tahtiinsa ja palkitse sitä rohkeudesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on omistajien mielestä parasta heidän koirassaan

VANHAN KOIRAN ELÄMÄNLAADUN PARANTAMINEN

Mitä ihminen voisi tehdä paremmin jotta koirat saisivat olla koiria?