KAIKKI KOIRAT VOIVAT PURRA

 


KAIKKI KOIRAT VOIVAT PURRA

Koirat ovat ihmisen parhaita ystäviä, mutta ne voivat myös purra ihmisiä. Pureminen on koiran luonnollinen tapa kommunikoida, puolustautua tai leikkiä. Leikki on koiralle tärkeää oppimista ja hauskanpitoa, mutta joskus leikki voi mennä liian rajaksi. Pennut oppivat emoltaan ja sisaruksiltaan, kuinka kovaa saa purra leikissä. Jos pentu ei ole oppinut tätä, se saattaa purra lapsia liian kovaa. Koirat voivat purra ihmisiä, jos ne haluavat suojella jotain arvokasta itselleen, kuten ruokaa, lelua, paikkaa tai ihmistä. Tämä on koiralle luontaista käyttäytymistä, mutta se voi olla vaarallista ihmisille ja muille koirille. Siksi koiraa pitää sosiaalistaa toimimaan oikein ihmisten seurassa.

Minua liikutti kun luin vastikään että Bidenin koira Commander-niminen koira on saanut lähtöpassit Valkoisesta talosta purtuaan useasti henkilöstöä. Miksiköhän Commander oli purrut? Mitkä tilanteet ovat laukaisseet puremisen?


Tilanteet laukaiset puremista

Aggression takia koirat eivät yleensä pure ihmisiä ilman syytä, vaan useimmiten jokin tietty tilanne laukaisee puremisen. Koirat voivat purra ihmisiä, jos ne kokevat itsensä tai laumansa uhatuksi. Pelokas koira saattaa näyttää varoitusmerkkejä, kuten murinaa, hampaiden paljastamista tai korvien luimistamista. Jos näitä merkkejä ei huomioida, koira voi purra puolustusreaktiona. Kipu voi tehdä koirasta ärtyneen ja arvaamattoman. Kipeää koiraa ei pidä koskea tai lähestyä ilman varovaisuutta. Koirat voivat purra ihmisiä, jos ne ovat stressaantuneita tai ylikuormittuneita. Stressi voi johtua esimerkiksi liian vähäisestä liikunnasta, virikkeistä tai liian suuresta ärsykkeiden määrästä, muutoksista ympäristössä tai rutiineissa tai huonosta sosiaalistamisesta.

Saadessani Bono-koirani opin että myös mäyräkoirat saattavat olla aggressiivisia joissakin tilanteissa. Pitkäkarvaiset kolme aiempaa mäyräkoiraani eivät koskaan osoittaneet aggressiota mutta karkeakarvainen kaniinimäyräkoirani Bono omaa suuren metsästysvietin. Bono saattoi hyökätä juoksuun ja haukkua vihaisesti kun ihminen juoksi tai pyöräili. Sosiaalistamista vaikeutti korona-aika. Kotona ei käynyt vieraita eikä Bono voinut vierailla muissa perheissä. Hän ei pentuna tottunut kunnolla vieraisiin ihmisiin ja erilaisiin ärsykkeisiin. Jokaisen koiran tulisi oppia tottelevaisuus, kuten luokse tulo ja paikallaolo. Koiran tulisi myös oppia, mitä on sallittua ja mitä ei. Koiraa tulisi kouluttaa positiivisesti, palkitsemalla hyvästä käytöksestä ja ohjaamalla pois huonosta käytöksestä.

Koiranomistajan tulisi oppia tunnistamaan koiran eleet ja äänet ja reagoida niihin oikein. Esimerkiksi jos koira murisee, se yrittää sanoa, että se ei pidä jostain tai että se haluaa olla rauhassa. Murinaa ei pidä rankaista tai pelätä, vaan ymmärtää ja kunnioittaa. Koirasi luottaa sinuun jos se osoittaa sinulle mistä se ei pidä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on omistajien mielestä parasta heidän koirassaan

VANHAN KOIRAN ELÄMÄNLAADUN PARANTAMINEN

Mitä ihminen voisi tehdä paremmin jotta koirat saisivat olla koiria?