KUN TULEE AIKA LUOPUA KOIRASTASI

 


KUN TULEE AIKA LUOPUA KOIRASTASI


Vieläkin tulee kyyneleet silmiin, kun muistelen luopumisen tuskaa edesmenneestä Elton-koirastani. Hän oli kuollessaan 16-vuotias, joka on pitkä ikä koiralle. Toivoin kuitenkin vielä paljon lisävuosia, mutta sairaus vei voiton. Ennen kaikkea toivoin että Elton olisi saanut kuolla tuskattoman luonnollisen kuoleman kotona. Niin ei käynyt. Iäkkäät koirat harvoin kuolevat terveinä. Koiran kuolema tulee yllättäen eikä siihen osaa varautua.


Helpota kaikin tavoin koiran oloa

Koiran elämä on lyhyt, siksi kannattaa joka päivä nauttia vuorovaikutuksesta koiran kanssa ja antaa hänelle aikaa. Kun koira vanhenee, kannattaa tarkkailla merkkejä ja jutella eläinlääkärin kanssa koiran olemisen helpottamisesta. Myös koiran ruokavaliota kannattaa miettiä. Vanhenevasta koirasta tulee pitää erityisesti huolta. Kun Elton sairastui, syksyn sateilla pidimme sateenvarjoa hänen päällään ja itse kastuimme. Tarjosimme hänelle vain hänen mieliruokiaan että koira söisi ja saisi riittävästi ravintoa.

Jaana Sagulin kirjoittaa kirjassaan ”Kun koira kuolee” ei ole lainkaan tavatonta, että koiraa rakastava ihminen tinkii omista tarpeistaan koiransa hyvinvoinnin eteen. Monelle koira on se tärkein suhde ja kumppani. Kirjasta saa tietoa, miten toimia kun koira kuolee. Suruun ei kuitenkaan osaa varautua.

Koirasi ansaitsee, että saatat hänet viimeiselle matkalle sylissäsi. Luo hänelle turvaa viimeiseen asti. Olethan kuoleman hetkellä hänen kanssaan.



Lisätietoa


Sagulin, J. (2020). Kun koira kuolee. Tallinna: Aviador.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on omistajien mielestä parasta heidän koirassaan

VANHAN KOIRAN ELÄMÄNLAADUN PARANTAMINEN

Mitä ihminen voisi tehdä paremmin jotta koirat saisivat olla koiria?