KOIRANPENNUN OPPIMINEN ON MONIPUOLISTA

 


KOIRANPENNUN OPPIMINEN ON MONIPUOLISTA



Pentu työntää kuononsa joka paikkaan tietoa hakien. Koira oppii kaiken aikaa monia asioita ilman ihmisen tai sen emon tietoista opettamista. Koiranpentu oppii esimerkiksi ottamalla mallia ympäristöstä, sisaruksiltaan ja emoltaan, ihmisiltä ja muilta ympäristön koirilta ja eläimiltä.


Kokemukset opettaa

Koira ottaa oppia kokemuksistaan. Koiranpentu saattaa epäröidä esimerkiksi sitä, kannattaako ottaa ruokaa vanhemman koiran kupista. Tilanteessa saattaa olla myös aiemmin opittua. Jos vanhempi koira on aiemmin ärähtänyt tai näykkäissyt, pentu ei hakeudu samaan tilanteeseen yhtä herkästi. Koira ymmärtää jo varhain, että ihminen näkee sen.



Ihmisen tarjoamat namit ja huomio edistää oppista

Bono on sellainen herkkusuu että se tekee pyydetyn asian nopeasti ja vain siksi että saisi namin jos namia ylipäätään on tarjolla. Namit ovat olleet hyvä kannustin opettaa sille fyysisiä ja sosiaalisia taitoja. Ei Bonokaan ole aina tehnyt asioita virheettömästi mutta olen palkinnut sen silti aina yrittämisestä. Kun virheet sallitaan, koira ei turhaudu opetustilanteisiin. Koiralle ei tietenkään ole heti selvää, mitä ihminen haluaa sen tekevän. Koirat oppivat parhaiten silloin, kun opetettava asia liittyy niiden arkipäiväiseen elämään ja ne voivat käyttää heti oppimaansa hyödyksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on omistajien mielestä parasta heidän koirassaan

VANHAN KOIRAN ELÄMÄNLAADUN PARANTAMINEN

Mitä ihminen voisi tehdä paremmin jotta koirat saisivat olla koiria?