Koiran leikki

 


Koiran leikki


Bono on koronakoira. Hän on syntynyt ja kasvanut koronamaailmassa. Hänellä on ollut ensi kuukausinaan vain vähän kontakteja muihin koiriin. Joskus toisen koiran kohdatessaan hän ei halua liittyä leikkiin vaikka toinen koira häntä siihen houkuttelisi. Joskus taas leikki sujuu vieraan koiran kanssa eikä hän halua lähteä pois leikistä. Yksinleikki sujuu pennullani mainiosti ja perheenjäsenien pitää leikkiä hänen kanssaan monta kertaa päivässä.


Koiran pelko toisen koiran kanssa leikissä

Kirjassa ”Miten tulkitsen koiraani” Sophie Collins sanoo, että kun koira epäröi liittyä leikkeihin hän yleensä pelkää. Usein varovaisuus kannattaakin, esimerkiksi isomman koiran suhteen. Pieni koira voi helposti joutua alakynteen ja liian hurjiin leikkeihin. Omistaja voi vaikuttaa siihen, että pentu kokee tilanteessa olonsa turvalliseksi. Jos omistaja käyttäytyy rauhallisesti ja itsevarmasti, pentukin voi ajatella, että ehkä tässä ei ole mitään pelättävää.


Leikki koiran ehdoilla

Bonon mielileikki yksin tapahtuu yleensä Mäykky-nimisen pehmolelun kanssa. Leikki tapahtuu esimerkiksi siten, että hän menee pehmolelun eteen takaperin, tekee takajaloillaan juoksupyrähdyksiä lelun edessä houkutellen lelua muka jahtaamaan itseään. Bono pyrähtää juoksuun ja ravistelee lelua. Samalla tavoin hän houkuttelee ihmistä leikkimään kanssaan ja sitten juostaan peräkanaa.


Leikki purkaa energiaa, rentouttaa ja kehittää koiraa

Leikkiessä koirasi saa liikuntaa. Jos koirallasi ei ole tekemistä, hän kyllä keksii sitä. Näistä tilanteista on otettu paljon hauskoja koiravideoita. Omistajia tosin tilanteet eivät paljoa huvita, jos arvokas sohva on säpäleinä. Erityisesti pentukoirien tulee päästä purkamaan energiaa.

Koiraa voi aktivoida leikissä. Koirapuisto on hyvä sosiaaliseen leikkiin. Useimmat koirat pitävät heitto- ja noutoleikeistä. Koirilla on äärettömän tarkka hajuaisti, ja he pitävät nenän avulla etsimisestä vaikka kuinka vaikeista piiloista. Tässäkin kannattaa muistaa, että yksilöiden väleillä on eroja. Yksi edesmennyt koirani löysi heti kaikki piilot kun taas toinen koirani katsoi sata kertaa samasta paikasta. Hän ei yleensä löytänyt mitään vaan kyllästyi tähän mielestään typerään leikkiin. Vetoleikeistä ovat kaikki koirani pitäneet. Vetoleikit ovat hyväksi erityisesti pennun hampaille. Lisäksi vetäminen kehittää pennun motoriikkaa ja tasapainoa. Leikissä koira saa liikuntaa, oppii taitoja ja leikki rentouttaa koiran mieltä. Yhteinen leikki parantaa suhdettasi koiraan.



Lisätietoa

Collins, S. (2019). Miten tulkitsen koiraani. Helsinki: Gummerus.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on omistajien mielestä parasta heidän koirassaan

VANHAN KOIRAN ELÄMÄNLAADUN PARANTAMINEN

Mitä ihminen voisi tehdä paremmin jotta koirat saisivat olla koiria?